Ale k jídlu můžeme přistoupit i jinak. Když si třeba ukrojíme kus chleba, můžeme se s vděčností v mysli spojit s celým příběhem toho chleba, který máme na talíři. Spojíme se s polem obilí, s deštěm, s půdou, sluncem, s prací farmáře, mlynáře a  pekaře…v tu chvíli nás jakoby vyživuje celý Vesmír….A právě tohle všechno k nám může přijít, když kupujeme chléb od konkrétních pekařů, které známe.

Žiju nedaleko Křepenic a tak rádi kupujeme právě chleba od Kramešů. Moc si vážím toho, že pečou tradičním způsobem z kvasu. Takový chléb je mnohem lépe stravitelný, vydrží dlouho a je stále chutný, neplesnivý, posiluje naši střevní mikroflóru a tím i imunitu. Navíc víme, kdo ho peče. Můžeme tam zajít a popovídat... To je pro naši rodinu velký dar a děkujeme za něj.

A těším se, až v Křepenicích začnou péct chléb nejen kvasový, ale i z biomouky. Tedy ze zrn, která vyrostla tím nejpřirozenějším způsobem z ekologicky pěstovaného obilí , které není kontaminováno zbytkovými pesticidy.

Přeju křepenické pekárně, aby skrze každý bochník chleba rozdávala radost lidem v okolí!

Hanka Zemanová, Autorka Biokuchařky a BioAbecedáře, www.hankazemanova.cz

Nahoru